2022. április 17., vasárnap

Ajándék

 


Az „Ajándék” c. film húsvéti ajándék azoknak, akiket érdekel.

Ez egy kedves, jópofa, 43 perces kisfilm, ami eljátszik azzal a gondolattal, hogy mi történne, ha valaki a saját 50 évvel korábbi idejéből egyszer csak átcsöppenne 2019-be.
Bár rövidfilm, cselekménye kerek, van mondanivalója, és bár a Samsung jóvoltából létrejött alkotásnak - nem utolsósorban - van népszerűsítési funkciója is, az nem tolakodó. Utóbbit nem biztos, hogy érzékeli, aki nem tud róla, a téma megáll a saját lábán.

Akit érdekel, annak bátran ajánlom, szerintem kellemes kikapcsolódást ad a közel háromnegyed óra.


A film elérhető itt

A felirat pedig innen

 

10 megjegyzés:

  1. Köszönöm a videót, köszönöm a magyar felíratot.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Dorina! Köszönöm a munkádat és remélem, hogy jól telt az ünnep nálatok.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Biri! Nagyon szívesen. Csendes volt az ünnep. Remélem, hogy nálatok is kellemesen zajlott.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Dorina! Köszönöm az "Ajándék"-ot, nagyon aranyos történet. Valóban megáll a lábán, nem tűnik reklámnak.

    VálaszTörlés
  5. Ez egy igazán hálás "alapötlet", jól el lehet vele játszani. Az időben való előre utazás ugyanúgy megváltoztatja a jelent, mintha visszamennénk az időben - a pillangóhatás így is hathat. Kedves film volt, köszönöm szépen a munkát!

    VálaszTörlés
  6. Kedves Blackfield!
    Nagyon érdekes meglátás, de logikus. Következik is a megjelenített történetből. Örülök, hogy tetszett, nagyon szívesen.

    VálaszTörlés
  7. Ha nem vigyázunk, a szeretetből szőtt alkotásokon csak mosolyogni fogunk, mert a média módszeresen próbál rászoktatni minket, hogy az igazi érték csak olyan lehet, amelyben legalább egy kis rosszindulat, de inkább pénz- vagy hataloméhség, bosszúvágy, vagy ezekből fakadó gonoszság is megjelenik.
    Pedig nem. 
    A film nem foglalkozik az időutazás számunkra felfoghatatlan vonatkozásaival. Egyet tesz: felhasználja annak megmutatására, hogy a szeretetnek, az abból fakadó gondoskodási szándéknak nincsenek határai.
    Egy pillanatig elméláztam rajta, miért ezt a címet adtad az eredeti helyett, de ez tényleg csak egy pillanatig tartott, mert rájöttem, hogy a magyar cím sokatmondóbb az eredetinél. A film ugyanis ajándék, megmutatja, hogy adni jó, így válunk megajándékozottá mi, nézők is. Bárcsak sok ilyen lenne! Nagy szükségünk van rá, itt a világ nyugati felén, de a dél-koreaiaknak is. 
    Ajándékot adott nekünk a nagyszerű Shin Ha-Kyun, a mindig remek Kim Seul-Gi, sőt, Suho is, akik dicséretre méltóan valósították meg Hur Jin-Ho elképzelését. Hur Jin-Ho már korábbi alkotásaival is felhívta magára a figyelmet, legutóbb a Forbidden Dreammel. 
    Kedves Dorina, köszönet a film felfedezéséért, a feliratért - az ajándékért!

    VálaszTörlés
  8. Kedves Cinke!
    A megjegyzésed lényege rendkívül találó. Egy olyan ajándék, ami segít a megajándékozottnak, felemelő; és ahogy mondani szokták, jobb adni, mint kapni, ezért, de nem csak ezért, az ajándékozónak is jó.
    Egyébként, a cím nem az én ötletem, hanem a koreai eredeti magyarra fordítása. Ugyanakkor, szerintem is, ez közvetíti jól a kisfilm tartalmi mondanivalóját. Az eredeti cím: 선물 (The Present 2019) vagyis Ajándék (2019-ben vagyunk). Az angolul megjelenő cím szerintem eléggé félreérthető: The Present, 2019. Ez érthető úgy is, hogy "A jelen" az évszám pedig utalás a film 2019-es készítésére, megjelenésére; esetleg úgy is, hogy "2019-ben vagyunk".
    Akárhogy is, örülök, hogy tetszett, szívesen a magyarítást.

    VálaszTörlés